neděle 26. února 2017

Brutus Extreme - začátek jedné legendy

Člověk má bejt skromnej a trpělivej, říkával už Švejk. Jednou je to ale potřeba říci naplno:
Lavinu popularity dlouhých laufů nespustil McDougal se svými Tarahumary, ale vizovickej Fleret, resp. brácha, já a Fanda, když jsme v místní sokolovně zapíjeli své velké vítězství na prvním ročníku Brutusu.

Těžko souvisle na dobu před 20 lety vzpomínat, takže jen v několika doušcích.
Už tehdy se našli magoři, co běhali 24-hodinovky na dráze, ale koho by bavilo běhat furt dokola. 1996 se běžel v Jizerkách první horský orientační běh. O Tarahumarech psal jen Stingl, který na rozdíl od McDougala věděl, že běžci do kotoučů nečutají z rozvernosti, ale protože tím honí slunce po obloze. A v tomhle rozpoložení jsme jako pražáci odjeli do Vizovic na Brutus extreme.

aktuální hřiště Brutusu
V sobotu ráno bylo jaro. Na startu jsme řešili hlavně to, jak trefit pro mapu a hlavně jak do ní podle souřadnic nakreslit správně kontroly. Hodně jich bylo na kótách, tak jsme to zvládli a pak už jen správně zatočit za zemědělským družstvem do lesa … Nahoru, dolů – přes ty jejich Vizovické vrchy – vrstevnic přibývalo, stejně jako hodin a mělo to svůj půvab. Poslední dvanáctá kontrola byla na Tanečnici a pak dost dlouhé houpání a výhledy a konečný seběh do Vizovic.

Bylo to k sedmi hodinám, Fanda to odběhl celé s lahví (s vodou) v ruce a v cíli nás nejvíc těšilo, že jsme ve společných sprchách chytli dámské kategorie. Bylo nám dvacet. Večer nám na bedně dali Jelínkovu slivovici z místní likérky, a tak jsme pochopili, že jsme první.

Koncert Fleretů v sokolovně, kde jsme měli rozložené spacáky a karimatky, byl nezapomenutelný. Fandovi se teda trochu „montovali do spaní“ a brácha po půlnoci někde zmizel. Naštěstí při dumce Zafúkané napadl poprašek sněhu, a tak jsme ho podle bosých stop našli na nádraží. Pořadatelé prvního ročníku měli na rozdíl od zbylých devatenácti dost rozumu, že ho vypsali jako jednodenní (poznámka autora).

Tak se těšíme na dvacítku a jen tiše doufáme, že ve sprchách zase chytneme dámské kategorie.   

S úctou Ondřej Skripnik

Žádné komentáře:

Okomentovat